Jarzębina fot. Z. Wilczek

Co przyrządzić z jarzębiny?

Popularna w Polsce  jarzębina czyli jarząb pospolity (Sorbus aucuparia L.) rośnie nie tylko w lasach, ale także w parkach, ogrodach. Kwitnie w maju, ale najładniej wygląda jesienią, kiedy jej owoce nabierają pięknej, czerwonej barwy. Kuliste jagody utrzymują się na drzewie jeszcze długo po opadnięciu liści.

jarzębina fot. Z. WilczekGałązki jarzębiny wplatano niegdyś w wieńce dożynkowe, co miało zapewnić dobry urodzaj w roku następnym, a każda dziewczyna, czekając na szczęśliwą miłość, nosiła korale z jarzębiny. Owoce są pożywieniem ptaków (gil, drozd, jemiołuszka, jarząbek) oraz zwierząt leśnych (sarna, borsuk). Ze względu na znaczną zawartość witaminy C i prowitaminy A owoce jarzębiny zaliczane są do środków witaminowych. Używa się ich do wyrobu soków, syropów, nalewek.

Galaretka z jarzębiny

Około 1 kg owoców jarzębiny

Około 1 kg rajskich jabłuszek

Około 1,5 kg cukru

Owoce jarzębiny po usunięciu szypułek dobrze umyć. Obrać rajskie jabłuszka i pokroić je na duże kawałki – razem z ogryzkami. Wrzucić owoce na patelnię i zalać minimum ½ l wody, tak aby były do połowy zakryte. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, tak aby powstała z nich jednolita, miękka masa. Następnie  przecedzić masę przez gęste sito. Uzyskany sok przelać na czystą patelnię dodając 750 g cukru na każdy litr płynu. Mieszać, podgrzewając na małym ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Następnie gotować ok. 10-15 minut, po czym przelać do słoików. Galaretkę należy pozostawić na kilka tygodni by dojrzała

 

Źródło: „Na początku było drzewo” , Wydawnictwo Baobab, Wyd. I, Warszawa 2011

Ten wpis umieszczono w kategorii Bez kategorii. Dodaj link do ulubionych. Komentowanie zostało zablokowane, ale możesz dodać trackback: Trackback URL.