Do 30 listopada można przesyłać autorskie przepisy na potrawy z … dzikich roślin jadalnych. Łąka, zagajnik i las to miejsca zbiorów owoców z tak cudownych drzew i krzewów jak dzika róża, śliwa tarnina, jarząb pospolity, głóg czy wiśnia ptasia. Wspaniałe potrawy i przetwory powstają również z kwiatów, liści czy gałązek roślin takich jak czarny bez, leszczyna czy brzoza. Jeśli robisz przetwory, potrawy czy nalewki z dzikich roślin jadalnych Klub Gaja czeka na Twój przepis. Konkurs trwa!
Pierwsze przepisy dotarły już do Klubu Gaja. Dżemy, soki, naleśniki, bułeczki przygotowane z dzikich roślin jadalnych kuszą z nadesłanych zdjęć i przepisów. Na razie nie możemy zdradzić więcej tajemnic, do końca miesiąca czekamy na dalsze zgłoszenia. Przypominany również, że autorką lub autorem przepisu kulinarnego może być wyłącznie osoba pełnoletnia – mówi Jolanta Migdał z Klubu Gaja, koordynatorka konkursu. Dzieci i młodzież mogą przygotować potrawę pod opieką dorosłych – dodaje.
Uczestnikami Konkursu mogą być mieszkańcy terenów wiejskich – gmin wiejskich i miejsko-wiejskich z woj. śląskiego, małopolskiego, podkarpackiego i opolskiego, różne podmioty ( m.in. placówki oświatowe, samorządy, stowarzyszenia, koła gospodyń wiejskich, instytucje, firmy, osoby prywatne) biorące udział w projekcie „Święto Drzewa – wśród pól”.
Nagrodą główną w konkursie jest udział w kursie etonbotaniki. Wszyscy laureaci konkursu otrzymają nagrody książkowe z dziedziny objętej tematem konkursu. Dodatkowo laureaci otrzymają egzemplarze broszury „Dzikie poznajemy i…jemy” z wydrukowanymi przepisami kulinarnymi laureatów.
Znany z programu telewizyjnego „Dzika kuchnia Łukasza Łuczaja” etnobotanik, autor książek o dzikich roślinach jadalnych, Łukasz Łuczaj jest również ambasadorem konkursu Klubu Gaja „Dzikie poznajemy i … jemy”. Może ktoś już gotował potrawę podobną do tych proponowanych przez Łukasza Łuczaja? Krupnik z nasion babki, nalewka z owoców barszczu czy pierogi z liśćmi bukowymi to przepisy proponowane w książce „Dzika kuchnia”. Niech będą inspiracją do własnego gotowania!
Więcej o konkursie na: https://wsrodpol.swietodrzewa.pl/konkursy/
Wypełnione formularze wraz z załącznikami prosimy odesłać na adres e-mail: wsrodpol@klubgaja.pl lub na adres pocztowy: Klub Gaja, ul. Wyzwolenia 40, 43-365 Wilkowice (najlepiej nagrane na płytę CD).
Formularz zgłoszeniowy do konkursu >>>>>
Regulamin konkursu >>>>>
Konkurs „Dzikie poznajemy i…jemy” organizowany jest w ramach projektu „Święto Drzewa – wśród pól” Klubu Gaja, który został dofinansowany ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej oraz Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach.
Zobaczcie nasz album na facebooku z warsztatów etnobotanicznych prowadzonych przez Karola Szudraka >>>>>
Więcej informacji:
www.wsrodpol.swietodrzewa.pl
www.klubgaja.pl
Fot. Klub Gaja.
Dofinansowanie: