Z blisko 100 zgłoszeń nadesłanych na konkurs Klubu Gaja „Dzikie poznajemy i… jemy” jury wybrało 16 laureatów – autorów najciekawszych przepisów kulinarnych uwzględniających co najmniej jeden produkt pochodzący z dziko rosnących jadalnych drzew i krzewów śródpolnych. Już wkrótce receptury laureatów na „dzikie” słodkości, napoje i inne potrawy zostaną opublikowane w broszurze „Dzikie poznajemy i… jemy”.
Konkursu Klubu Gaja „Dzikie poznajemy i…jemy” zachęca różne grupy społeczne z terenów wiejskich do wykorzystania w kuchni produktów pochodzących z drzew i krzewów występujących w zaroślach śródpolnych oraz pokazuje korzyści jakie przynoszą one dla naszego zdrowia. Ambasadorem konkursu jest Łukasz Łuczaj, znany etnobotanik, autor książek o dzikich roślinach jadalnych i programu telewizyjnego „Dzika kuchnia Łukasza Łuczaja”.
Lasy, łąki a nawet nasze ozdobne ogródki są spiżarnią, z której możemy czerpać o każdej porze roku. Dzięki konkursowi dzikie rośliny stały się inspiracją do wspólnego przyrządzenia posiłków przez przedszkolaków czy odkrywania przez uczniów przepisów rodziców i dziadków. To uważam za niezwykle wartościowe. Dzięki temu uczymy się wspólnie o wartości kulturowej i dziedzictwie przyrodniczym naszych okolic. Dzikie rośliny mogą łączyć pokolenia i są naprawdę smaczne i zdrowe! – podsumowuje Beata Tarnawa z Klubu Gaja, członek jury konkursu.
Nagrody w konkursie „Dzikie poznajemy i… jemy” otrzymują:
Nagroda główna – kurs etnobotaniczny
- Karolina Chojecka, Niepubliczne Przedszkole w Leszczynie w woj. małopolskim – Ciasteczka lawendowo-bzowe
- Ryszard Kulik, Łękawica, woj. małopolskie – Żołędzie w pokrzywie czyli jesienno-wiosenna dzikość na talerzu
- Renata Płotczyk, Polski Związek Emerytów Rencistów i Inwalidów koło Wilcza w woj. śląskie – Ciasteczka z mąką z żołędzi oraz ciasto z jarzębiną i orzeszkami bukowymi
- Małgorzata Dziędziel, Zespół Szkół Przyrodniczo-Technicznych w Międzyświeciu, woj. śląskie – Wegańska galaretka z soku z owoców bzu czarnego
- Narcyz Piórecki, Arboretum i Zakład Fizjografii w Bolestraszycach, woj. podkarpackie – Podkarpacki dereń kiszony
- Dorota Poniatowska, Świętoszówka, woj., śląskie – Ciasteczka owsiane z mąką z nasion babki i orzeszkami bukowym
- Agata Bienias, Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Głubczycach, woj. opolskie – Placek z pokrzywą i mniszkiem pospolitym oraz morwą
- Danuta Kryska, Zespół Szkół Przyrodniczo-Techniczych w Międzyświeciu, woj. śląskie – Sok z owoców z dzikiej róży
- Anna Sobańska, Jaworze, woj. śląskie – Pasta z pokrzywy i czosnku niedźwiedziego do chleba
- Dorota Szymańska, Zespół Szkół Przyrodniczo-Techniczych w Międzyświeciu,
woj. śląskie – Ciasteczka żurawinowo-owsiane z syropem z pędów sosny - Joanna Wiśniewska , Mechnice, woj. opolskie – Napój w chorobach gorączkowych
- Stanisława Koc, Grodziec Śląski, woj. śląskie – Jabłuszka „dziczki” kiszone w kapuście
- 13. Katarzyna Soszka i Wiktoria Soszka, Zespół Szkolno-Przedszkolny w Międzyrzeczu Górnym, woj. śląskie – Powidła jałowcowe
- Daria Zinkiewicz, Trening Zdrowego Życia, Dankowice, woj. śląskie – Zupa krem z topinambura z orzechami leszczyny
- Helena Kmonk, Krościenko Wyżne , woj. podkarpackie – Syrop z bzu czarnego, herbatka na zimowe dni oraz sok z owoców bzu czarnego
- Maria Polak, Szkoła Podstawowa im. Mariusza Zaruskiego w Bielance, woj. małopolskie – Miód z kwiatów mlecza z owocami dzikiej róży
Konkurs „Dzikie poznajemy i…jemy” prowadzony jest w ramach projektu Klubu Gaja „Święto Drzewa – wśród pól”, który został dofinansowany ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej i Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach. Projekt poświęcony jest zadrzewieniom i zakrzewieniom śródpolnym na terenach rolniczych, ich znaczeniu w ochronie różnorodności biologicznej i przeciwdziałaniu zmianom klimatu, a także korzyściom jakie przynoszą one dla zdrowia obywateli i rozwoju zrównoważonego.