Konkurs „Dzikie poznajemy i… jemy” rozstrzygnięty!

Z blisko 100 zgłoszeń nadesłanych na konkurs  Klubu Gaja „Dzikie poznajemy i… jemy” jury wybrało 16 laureatów – autorów najciekawszych przepisów kulinarnych uwzględniających co najmniej jeden produkt pochodzący z dziko rosnących jadalnych drzew i krzewów śródpolnych. Już wkrótce receptury laureatów na „dzikie” słodkości, napoje i inne potrawy zostaną opublikowane w broszurze „Dzikie poznajemy i… jemy”.

Podkarpacki dereń kiszony, fot. Jolanta DymowskaKonkursu Klubu Gaja „Dzikie poznajemy i…jemy” zachęca różne grupy społeczne z terenów wiejskich do wykorzystania w kuchni produktów pochodzących z drzew i krzewów występujących w zaroślach śródpolnych oraz pokazuje korzyści jakie przynoszą one dla naszego zdrowia. Ambasadorem konkursu jest Łukasz Łuczaj, znany etnobotanik, autor książek o dzikich roślinach jadalnych i programu telewizyjnego „Dzika kuchnia Łukasza Łuczaja”.

Lasy, łąki a nawet nasze ozdobne ogródki są spiżarnią, z której możemy czerpać o każdej porze roku. Dzięki konkursowi dzikie rośliny stały się inspiracją do wspólnego przyrządzenia posiłków przez przedszkolaków czy odkrywania przez uczniów przepisów rodziców i dziadków. To uważam za niezwykle wartościowe. Dzięki temu uczymy się wspólnie o wartości kulturowej i dziedzictwie przyrodniczym naszych okolic. Dzikie rośliny mogą łączyć pokolenia i są naprawdę smaczne i zdrowe! – podsumowuje Beata Tarnawa z Klubu Gaja, członek jury konkursu.WP_20161130_002

Nagrody w konkursie „Dzikie poznajemy i… jemy” otrzymują:

Nagroda główna – kurs etnobotaniczny

  1. Karolina Chojecka, Niepubliczne Przedszkole w Leszczynie w woj. małopolskim – Ciasteczka lawendowo-bzowe

DSCN1757 Laureaci – nagrody książkowe:

  1. Ryszard Kulik, Łękawica, woj. małopolskie – Żołędzie w pokrzywie czyli jesienno-wiosenna dzikość na talerzu
  2. Renata Płotczyk, Polski Związek Emerytów Rencistów i Inwalidów koło Wilcza w woj. śląskie – Ciasteczka z mąką z żołędzi oraz ciasto z jarzębiną i orzeszkami bukowymi
  3. Małgorzata Dziędziel, Zespół Szkół Przyrodniczo-Technicznych w Międzyświeciu, woj. śląskie – Wegańska galaretka z soku z owoców bzu czarnego
  4. Narcyz Piórecki, Arboretum i Zakład Fizjografii w Bolestraszycach, woj. podkarpackie – Podkarpacki dereń kiszony
  5. Dorota Poniatowska, Świętoszówka, woj., śląskie – Ciasteczka owsiane z mąką z nasion babki i orzeszkami bukowym
  6. Agata Bienias, Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Głubczycach, woj. opolskie – Placek z pokrzywą i mniszkiem pospolitym oraz morwą
  7. Danuta Kryska, Zespół Szkół Przyrodniczo-Techniczych w Międzyświeciu, woj. śląskie – Sok z owoców z dzikiej róży
  8. Anna Sobańska, Jaworze, woj. śląskie – Pasta z pokrzywy i czosnku niedźwiedziego do chleba
  9. Dorota Szymańska, Zespół Szkół Przyrodniczo-Techniczych w Międzyświeciu,
    woj. śląskie – Ciasteczka żurawinowo-owsiane z syropem z pędów sosny
  10. Joanna Wiśniewska , Mechnice, woj. opolskie – Napój w chorobach gorączkowych
  11. Stanisława Koc, Grodziec Śląski, woj. śląskie – Jabłuszka „dziczki” kiszone w kapuście konkurs(1)
  12. 13. Katarzyna Soszka i Wiktoria Soszka, Zespół Szkolno-Przedszkolny w Międzyrzeczu Górnym, woj. śląskie – Powidła jałowcowe
  13. Daria Zinkiewicz, Trening Zdrowego Życia, Dankowice, woj. śląskie – Zupa krem z topinambura z orzechami leszczyny
  14. Helena Kmonk, Krościenko Wyżne , woj. podkarpackie – Syrop z bzu czarnego, herbatka na zimowe dni oraz sok z owoców bzu czarnego
  15. Maria Polak, Szkoła Podstawowa im. Mariusza Zaruskiego w Bielance, woj. małopolskie – Miód z kwiatów mlecza z owocami dzikiej róży

Konkurs „Dzikie poznajemy i…jemy” prowadzony jest w ramach projektu Klubu Gaja „Święto Drzewa – wśród pól”, który został dofinansowany ze środków  Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej i Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach. Projekt poświęcony jest zadrzewieniom  i zakrzewieniom śródpolnym na terenach rolniczych, ich znaczeniu w ochronie różnorodności biologicznej i przeciwdziałaniu zmianom klimatu, a także korzyściom jakie  przynoszą one dla zdrowia obywateli i rozwoju zrównoważonego.

 

Ten wpis umieszczono w kategorii Bez kategorii. Dodaj link do ulubionych. Komentowanie zostało zablokowane, ale możesz dodać trackback: Trackback URL.