chmiel

Przypominamy – konkurs „Dzikie poznajemy i … jemy” trwa!

Do 30 listopada można przesyłać autorskie przepisy na potrawy z … dzikich roślin jadalnych. Łąka, zagajnik i las to miejsca zbiorów owoców z tak cudownych drzew i krzewów jak dzika róża, śliwa tarnina, jarząb pospolity, głóg czy wiśnia ptasia. Wspaniałe potrawy i przetwory powstają również z kwiatów, liści czy gałązek roślin takich jak czarny bez, leszczyna czy brzoza. Jeśli robisz przetwory, potrawy czy nalewki z dzikich roślin jadalnych Klub Gaja czeka na Twój przepis. Konkurs trwa!

Warsztat etnobotaniczny prowadzony przez Karola Szudraka. Fot. Klub Gaja.Pierwsze przepisy dotarły już do Klubu Gaja. Dżemy, soki, naleśniki, bułeczki przygotowane z dzikich roślin jadalnych kuszą z nadesłanych zdjęć i przepisów. Na razie nie możemy zdradzić więcej tajemnic, do końca miesiąca czekamy na dalsze zgłoszenia. Przypominany również, że autorką lub autorem przepisu kulinarnego może być wyłącznie osoba pełnoletnia – mówi Jolanta Migdał z Klubu Gaja, koordynatorka konkursu. Dzieci i młodzież mogą przygotować potrawę pod opieką dorosłych – dodaje.

Uczestnikami Konkursu mogą być mieszkańcy terenów wiejskich – gmin wiejskich i miejsko-wiejskich z woj. śląskiego, małopolskiego, podkarpackiego i opolskiego, różne podmioty ( m.in. placówki oświatowe, samorządy, stowarzyszenia, koła gospodyń wiejskich, instytucje, firmy, osoby prywatne) biorące udział w projekcie „Święto Drzewa – wśród pól”.

Herbata ze świeżej mięty. Fot. Klub Gaja.Nagrodą główną w konkursie jest udział w kursie etonbotaniki. Wszyscy laureaci konkursu otrzymają nagrody książkowe z dziedziny objętej tematem konkursu. Dodatkowo laureaci otrzymają egzemplarze broszury „Dzikie poznajemy i…jemy” z wydrukowanymi przepisami kulinarnymi laureatów.

Znany z programu telewizyjnego „Dzika kuchnia Łukasza Łuczaja” etnobotanik, autor książek o dzikich roślinach jadalnych, Łukasz Łuczaj jest również ambasadorem konkursu Klubu Gaja „Dzikie poznajemy i … jemy”. Może ktoś już gotował potrawę podobną do tych proponowanych przez Łukasza Łuczaja? Krupnik z nasion babki, nalewka z owoców barszczu czy pierogi z liśćmi bukowymi to przepisy proponowane w książce „Dzika kuchnia”. Niech będą inspiracją do własnego gotowania!

Więcej o konkursie na: http://wsrodpol.swietodrzewa.pl/konkursy/

Wypełnione formularze wraz z załącznikami prosimy odesłać na adres e-mail: wsrodpol@klubgaja.pl lub na adres pocztowy: Klub Gaja, ul. Wyzwolenia 40, 43-365 Wilkowice (najlepiej nagrane na płytę CD).

Formularz zgłoszeniowy do konkursu >>>>>

Regulamin konkursu >>>>>   

Konkurs „Dzikie poznajemy i…jemy” organizowany jest w ramach projektu „Święto Drzewa – wśród pól” Klubu Gaja, który został dofinansowany ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej oraz Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach.

Zobaczcie nasz album na facebooku z warsztatów etnobotanicznych prowadzonych przez Karola Szudraka >>>>>

Więcej informacji:
www.wsrodpol.swietodrzewa.pl
www.klubgaja.pl
Fot. Klub Gaja.

Dofinansowanie:

NFOŚiGWWFOŚiGW w Katowicach