Masło z orzechów laskowych

Leszczyna pospolita (Corylus avellana)  jest jedną z najstarszych roślin uprawianych i wykorzystywanych przez ludzi, o czym świadczą wykopaliska z okresów wczesnohistorycznych. 

Orzechy, kora, liście i kwiatostany leszczyny mają znaczenie lecznicze i odżywcze. Orzechy oznaczają się wysoką wartością odżywczą. Zawierają około 65% tłuszczu, 16% białka i 3,5% cukru, witaminy A i z grupy B, a także sole mineralne.

Masło z orzechów laskowych

200 gram orzechów laskowych
1 łyżka oleju z orzechów laskowych lub np. oleju sezamowego, ryżowego
szczypta soli
cukier, miód lub inne słodziło do smaku

Orzechy prażymy w piekarniku w temp. 180°C przez 8-12 minut. Trzeba uważać żeby nie przypalić orzechów, bo będą miały gorzki smak. Uprażone, jeszcze ciepłe orzechy obieramy ze skórek i przekładamy do rozdrabniacza. Miksujemy orzechy do uzyskania konsystencji mąki i dalej, aż zacznie się zbijać w grudki. Wtedy dolewamy olej, sól i słodziło. Gotowe masło orzechowe będzie miało płynną konsystencję, po włożeniu do lodówki zgęstnieje. Można je przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce lub szafce przez kilka miesięcy.

Źródło: filozofiasmaku.blogspot.com

Ten wpis umieszczono w kategorii Bez kategorii. Dodaj link do ulubionych. Komentowanie zostało zablokowane, ale możesz dodać trackback: Trackback URL.