Warsztaty etnobotaniczne w Rzeszowie

W dniu 31.05.2016 wybrani uczniowie klas I-III technikum architektury krajobrazu z Zespołu Szkół Agroprzedsiębiorczości w Rzeszowie wzięli udział w warsztatach etnobotanicznych, które prowadził pan Karol Szurdak, w ramach projektu „ŚWIĘTO DRZEWA – WŚRÓD PÓL”.

Podczas tych zajęć Pan Karol opowiadał nam o różnorodnych roślinach, które po odpowiednim przygotowaniu można zjeść. Na początek całą grupą wybraliśmy się na wycieczkę po terenie szkoły i w jej P1070922okolicę, gdzie poznawaliśmy te rośliny. Przewodnik w bardzo ciekawy sposób opowiadał, w jaki sposób przygotować rośliny, aby można było je później przygotować do spożycia. Mówił nam o historii tych roślin, jak dawniej się je jadło, a nawet o roślinach, które w innych kulturach wciąż są używane i bardzo cenione przez innych ludzi. Opowiadał również o zastosowaniach leczniczych jak na przykład u mniszka lekarskiego czy brzozy, a nawet fiołka polnego.P1070920

Z racji, iż kształcimy się w zawodzie technik architektury krajobrazu duża część roślin nie była nam obca i znaliśmy ich zastosowania, to czasami jednak byliśmy zaskoczeni tym, do czego wykorzystuje się te rośliny. Na przykład fakt, że z lipy można wykonać substytut kakao i czekolady. Kolejnym ciekawym doświadczeniem, jakiego próbowaliśmy, była możliwość skosztowania tych roślin, które miały przeróżne smaki od bardzo gorzkich mniszków, przez liście lipy do dla niektórych osób smacznego tasznika.

P1070919Następną częścią zajęć było zebranie wybranych roślin, z których podzieleni na kilka grup, przyrządzaliśmy sobie mały obiad. Pod czujnym okiem pana Karola, który pomagał nam w przygotowaniu tych potraw, udało nam się przyrządzić dwa posiłki i jeden napar. Pierwszym daniem, jakie wykonaliśmy był krwawnik połączony z pomidorami, a to wszystko podane z ryżem, potem każdy mógł spróbować zaparzonego napoju z bzu czarnego, a na koniec podana została pokrzywa pospolita w śmietanie z ziemniakami przyprawiona bluszczykiem kurdybankiem. Odczucia smakowe były bardzo różne. Niektórym przygotowane potrawy bardzo smakowały i nie kończyli na jednym talerzu, a inni jednak woleli zostać na razie przy swoich tradycyjnych posiłkach. Pomimo podzielonych zdań na temat posiłku, wszyscy byli zgodni w tym, że była to bardzo ciekawa przygoda i doświadczenie, z którego mogliśmy nauczyć się czegoś nowego.P1070967

Wykaz roślin z którymi zapoznaliśmy się podczas warsztatów: dąb, wyka wielkokwiatowa, kuklik pospolity (korzenie pachną goździkami), mniszek lekarski, lipa drobnolistna, krwawnik pospolity, brzoza brodawkowata, fiołek polny, babka szerokolistna, rumianek bezpłomieniowy, wrotycz, łopian, tasznik, stulisz lekarski, babka lancetowata, bluszczyk kurdybanek, pokrzywa pospolita, komosa, przytulia czepna, bez czarny, perz, pięciornik gęsi, szczawik żółty. Wykaz roślin byłby z pewnością dłuższy gdyby nie zastała nas burza.

Relację przygotował Maciej Rykiel kl II technikum architektury krajobrazu pod kierunkiem nauczycielki mgr inż. Joanny Bułat

Zobacz relację zdjęciową

Ten wpis umieszczono w kategorii Bez kategorii. Dodaj link do ulubionych. Komentowanie zostało zablokowane, ale możesz dodać trackback: Trackback URL.