20160616_084037

Dzika róża pełna witamin

Owoce dzikiej róży (Rosa canina L.) są prawdziwą „bombą witaminową”, dostarczając witamin: B1, B2, E, K i PP, a szczególnie C. Stwierdzono, że kilogram dojrzałych owoców zawiera jej tyle, co 10 kilogramów cytryn! Już 2–3 owoce mogą pokryć dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka. Od wieków owoce dzikiej róży były chętnie wykorzystywane w kuchni. Wytwarzano z nich dżemy, konfitury, soki, wina czy nalewki.

dzikDSCF0406Dżem z owoców dzikiej róży

2 kg owoców z dzikiej róży

½ kg brązowego cukru

2 łyżki soku z cytryny

Zebrane całe owoce dzikiej róży gotujemy ok. 30 minut, aż trochę zmiękną. Odlewamy wodę i przecieramy przez durszlak lub sito. Twarde nasionka zostaną, a miękka masa będzie zbierać się w drugim naczyniu. Do masy dodajemy cukier i 2 łyżki soku z cytryny. Gotujemy je jeszcze ok. 10 minut. Gotowy dżem przekładamy do dokładnie wymytych, wyparzonych i wysuszonych słoiczków. Słoiczki od razu zakręcamy, odwrócone do góry nogami zostawiamy do wystygnięcia.

Źródło: www.ekorodzice.pl

Ten wpis umieszczono w kategorii Bez kategorii. Dodaj link do ulubionych. Komentowanie zostało zablokowane, ale możesz dodać trackback: Trackback URL.